Saturday, November 22, 2008

Τα νέα ταμπού

Δεν ξέρω για σας, στην εποχή μου πάντως τους απογόνους ενός μαύρου και μιας λευκής τους λέγαμε μιγάδες.

Σήμερα βγαίνει ο Ομπάμα και δηλώνει μαύρος (μπράβο του, δικαίωμά του), φανταστείτε όμως τι θα γινότανε αν δήλωνε λευκός...

Πιστεύω πάντως πως το να αγνοείται τόσο συστηματικά η μητέρα του (η μητέρα!) είναι ρατσισμός, έστω κι αν η πολιτική ορθότης της εποχής μας τον επιβάλλει.

5 comments:

Heliotypon said...

Δεν κατάλαβες ότι η υπόθεση Ομπάμα είναι (ακόμη) μιά φάρσα του αμερικάνικου κατεστημένου; Αν έλεγε "είμαι μιγάς" ή λευκός (καλά, αυτό δεν περνάει από μόνο του) δεν θα είχε αυτό το "spice" που θα έκανε τους αμερικάνους να τον ψηφίσουν. Φαίνεται ότι ακόμη και ο λευκός μικροαστός αμερικάνος ξεπέρασε τα ταμπού του παρελθόντος και όχι μόνο, αλλά ελπίζει ότι πηγαίνοντας στο άλλο άκρο από την υπερβολική "λευκότητα" του Bush και των προηγουμένων προέδρων, σε αναζήτηση κάποιου νέου συστατικού επιτυχίας, μπορεί κάτι ν' αλλάξει στην πολύπαθη ζωή του. Ταύτισε το λευκό με τα αντίθετα προς τα δικά του συμφέροντα και το μαύρο κοντινό σ' αυτά. Μ' άλλα λόγια ταυτίστηκε με τον δεινοπαθούντα μαύρο πολίτη της "μεγάλης χώρας". Φυσικά τον έκαναν να νοιώσει έτσι αυτοί που ενορχήστρωσαν το φαινόμενο Ομπάμα.

Μεγαλοκοπέλα said...

Φοβάμαι πως η κρίση είναι κατόπιν εορτής και γι' αυτό λίγο εκ του ασφαλούς.
Αν δεις τον χάρτη με τις ψήφους, θα παρατηρήσεις πως κατ' εξοχήν "μαύρες" πολιτείες ΔΕΝ ψήφισαν Ομπάμα.

Idom said...

Υποθέτω ότι οι αγνοί λευκοί με το αγνό DNA μπορούν μέσα στη μεγαλοθυμία τους να συγχωρήσουν έναν μαύρο που από κακή του μοίρα γεννήθηκε μαύρος, αλλά ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΓΝΕΣ ΛΕΥΚΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΜΙΓΑΔΑΚΙΑ!!!

Το αυτό ισχύει στην κρίση όλων των αγνών, ποικίλλων χρωμάτων...

Idom

Υ/γ.: πολύ ωραίο blog!
I.

Μεγαλοκοπέλα said...

Ευχαριστώ Idom. Σε έβαλα στη λίστα των επισκεπτών.

polyvios said...

Έχοντας ζήσει κάποιο καιρό στην Αμερική, δεν άκουσα ποτέ να λέγεται κάποιος "μιγάς" (mixed heritage?). Στην Αμερική χρησιμοποιούν ακόμα τον κανόνα που είχαν επί δουλείας, και μετά επί segregation, όπου αν κάποιος είναι σε οποιοδήποτε ποσοστό καταγόμενος από μαύρο, θεωρούταν μαύρος από το νόμο. Δηλαδή είναι νομικό κατάλοιπο, όπου το "μαύρος" είναι στίγμα, κληρονομούμενο. Για την έννοια που έχει η λέξη στη γλώσσα που μιλάνε στην Αμερική, ο Ομπάμα είναι μαύρος, και δεν είναι λευκός.