Wednesday, August 29, 2007

Μεταφραστικές ανωμαλίες

Ένα Lower κι εκείνο με το ζόρι. Αλλά δε βγήκαμε να ξεστομίζουμε και κοτρώνες. Λίγη συνεννόηση τα καλοκαίρια, ένα καφεδάκι, λίγο φαγάκι άντε και κανένα γαμησάκι... (by the way, το γιατί όλοι οι Έλληνες βάλθηκαν να βγάλουν τους ΒορειοευροΠΕΟΥΣ αδελφές έγκειται μάλλον στο μέγεθος του ΠΕΟΥΣ τους - πολύ μπάμια κυκλοφορεί στη ντόπια αγορά, ΠΟΛΥ ΜΠΑΜΙΑ!)

Βγήκε όμως το νούμερο που γράφει ποιήματα, ασχολείται με τους Συβαρίτες, ενδεχομένως θεωρεί τον εαυτό του "gourmet" και χάνει την αίσθηση του χώρου, του χρόνου, του ύψους, του μήκους και του πλάτους (τουλάχιστον) κάθε που βλέπει μικρόφωνο. (φωνή από τον εξώστη: μα ποιος είναι; η ΔΟΜΗ;)

"Τι θέλει να πει, λοιπόν, το ποιητή" που αντιγράφει με όχι και τόση άνεση η Ελευθεροτυπία;
(προσέξτε πώς παραλείπονται οι λέξεις που υποτίθεται πως εξηγούνται!)

Όλοι ξεσηκώνονται, δηλαδή, για μια μαλακία που ξεστόσμισε ένα (κοινώς παραδεκτό) νούμερο; Ελλάς, το μεγαλείον σου.

Κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας βρήκα πως το "ασύμμετρη απειλή" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και "ανώμαλη επίθεση", αφού είναι μετάφραση από τα κακά αγγλικά - που έκλεψαν τα πάντα από την ελληνική γλώσσα-μητέρα πασών των γλωσσών (για γλείψιμο κυρίως) μπλα μπλα - του "irregular attack", και you know WHO said that in recent times.

Όμως, τo "irregular", ως γνωστόν, μεταφράζεται ως "ανώμαλο" όταν αναφέρεται στη γραμματική και τα ρήματα. Φαντάζεστε όμως να δεχόταν η Ελλάς "ανώμαλες επιθέσεις";

Αχ βρε Byron! Που να 'ξερες για ποιους πολέμησες - ATAKTA - και που κακόπεσε τ' ονοματάκι σου!

5 comments:

Ναπoλέων said...

30.8.07
Πολιτικός Μηχανικός, αρκετά έμπειρος, που διαθέτει κάποιον χρόνο, κάποια στοιχειώδη εργαλεία και αυτοκίνητο, προτίθεται να πάει να βοηθήσει στην ΠΡΩΤΗ ανάγκη κάποιων πυροπαθών, την ΣΤΕΓΑΣΗ.
Καλεί όποιον/-α διαθέτει χρόνο, να μετάσχει στην πραγματοποίηση αυτού του είδους συμπαράστασης.

Δεν χρειάζεται να ΞΕΡΕΙ κάτι γύρω από την οικοδόμηση (π.χ. να χτίζει ή να καρφώνει ξύλα).
Όλοι/-ες χρειάζονται και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά.

Συμμετοχές (για λίγες μέρες ή και εβδομάδες...)
ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ 1-9,
στο blog «Ναπολέων», nalambis.blogspot.com
ή στο e-mail: nap.pap@tee.gr

Αν υιοθετείτε την προσπάθεια αυτή, διαδώστε τη στο δίκτυο. Όσοι/-ες και να προσφερθούν δεν θά ‘ναι περίσσιοι. Οι ανάγκες είναι τεράστιες και άμεσες.

Καραμούζα said...

31-8-07
Κούκλα μου εσύ!

Σε αντέγραψα, μερικώς...

Heliotypon said...

H Ελληνική wikipedia το δίνει έτσι:
"Για τις ασύμμετρες απειλές (asymmetric threats) και τον ασύμμετρο πόλεμο (asymmetric warfare) δεν υπάρχουν απόλυτα συμφωνημένοι ορισμοί διεθνώς και τούτο προκειμένου οι σχεδιασμοί να προλαμβάνουν πιθανές δράσεις και μέσα."

Στο "Irregular threat" το Google βγάζει πρώτο και καλλίτερο το:
"Tentative Manual for Countering Irregular Threat". 'Ενα αρχείο pdf με 167 σελίδες που λέει πως οι πεζοναύτες αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές (δεν το διάβασα όλο, μόνο την εισαγωγή...). Μας φλόμωσε ο Πολύδωρας με τις μπούρδες του. Καλλίτερα να μας λέει αποσπάσματα από αρχαίους συγγραφείς παρά να παριστάνει τον έμπειρο στον ανορθόδοξο πόλεμο (έτσι δεν το λέγαμε αυτό στη γλώσσα μας;)

Heliotypon said...

Ε, τώρα, για τις "μπάμιες" τι να πω; Σάμπως έχει επιλογή ο κάθε φορέας μπάμιας; 'Ετσι του την έδωσαν τα γονίδιά του, μ' αυτήν πορεύεται! Γι' αυτό κι οι σπάμερς προσπαθούν να μας πουλήσουν μεγεθυνντές αλλά εμείς τους πετάμε απ' τα e-mail μας!

Michalis said...

Πολύ καλί δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης ://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…