Wednesday, June 25, 2008

Το μέγεθος

Συχνά, το κόμπλεξ έχει να κάνει με το... μικρό μέγεθος. Συχνότερα, όμως, παρατηρούμε σε πολλές χώρες, πως έχει να κάνει με τον θρησκευτικο-εθνικιστικό φρόνημα που επικρατεί και που είναι ταυτόσημο με την απουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη δημοκρατίας.

Λογικά, δεν είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Τουρκία των 70 εκατομμυρίων και των 783.000 τ. χλμ. να θεωρείται "μικρή" ή "λίγη" μπροστά στη Γερμανία των 82 εκ. και των 375.000 τ.χλμ.

Αυτό όμως που σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα την καθιστά Δαβίδ μπροστά στον υποτιθέμενο γερμανικό Γολιάθ, δεν είναι τίποτε άλλο από τη γνώση της μειονεξίας σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.

Αυτό το σύμπλεγμα το γνωρίζουμε καλά από τη χώρα ΜΑΣ.

Και μια που βρισκόμαστε στον χώρο του ποδοσφαίρου, φαντάζεστε την Ολλανδία των 16 εκ. και των 41.000 τ.χλμ να έχει εκπομπή με τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών της που παίζουν στο εξωτερικό, όπως κάνει η κομπλεξική Ελλάδα των 11 εκ. και των 132.000 τ. χλμ.;
Δεν θα της έφτανε ολόκληρη μέρα.

10 comments:

basik-ly said...

Αγαπητή μου, πιστεύω ότι πίασατε το θέμα από... τη ρίζα του.

Ναι, σήμερα ήμουν με τους Γερμανούς γιατί απλούστατα κάνουν λιγότερη φασαρία.

Γιατί είδα το ματς με Γερμανούς και είδα πώς πανηγύριζαν και τι πολιτισμένες εκφράσεις χρησιμοποιούσαν για να εκδηλώσουν τη χαρά τους.

Γιατί επίτηδες πέρασα αργότερα από τουρκικά εστιατόρια και παρατήρησα πως οι Γερμανοί που περνούσαν από έξω ήταν απολύτως κόσμιοι, ενώ πολλοί έμπαιναν για να φάνε.

Γιατί ο πολιτισμός είναι καθημερινή υπόθεση και εκδηλώνεται με... πολιτισμένο τρόπο.

Τώρα, βέβαια, ο μέσος πολίτης της Ελλάς-Ελλάς φαντάζομαι πως είναι αδύνατον να καταλάβει...

doctor said...

Εγώ υποστήριξα την Τουρκία διότι είχε ένα πάθος που μου άρεσε και γενικά υποστηρίζω πάντα το outsider και ποτέ το φαβορί.

Όσο για τα εθνικά μας κόμπλεξ, γράφουμε βιβλίο. Παίχτες μας που παίζουν σε μικρές ομάδες της Ευρώπης παρουσιάζονται στην Ελλάδα σχεδόν ως παίχτες της Μπάγιερν κι ας παίζουν στην Άιντραχτ ή στην Νυρεμβέργη (όταν παίζουν).

doctor

Anonymous said...

kai poio to problhma sou gia tis ekpompes ths elladas?

Μεγαλοκοπέλα said...

@ martingale

Το πρόβλημά μου με τις εκπομπές είναι η γελοιότητα. Ο doctor το έθεσε πολύ εύστοχα. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο χώρος του αθλητισμού που μετά τις ντόπες και το 2004, κατά το "έκανε η μύγα κώλο...", όλοι οι άσχετοι θεώρησαν δεδομένο πως οι Ελλήνες με το DNA τους εφηύραν ΚΑΙ το ποδόσφαιρο.

Βλέπω τι γίνεται ήδη από σήμερα για τη Madonna. Γελοιότητες.

Κλαζoμένιoς said...

Απλό είναι το πράγμα, αγαπητή, με τις εκπομπές.

Αυτές τις επιδόσεις έχουμε, αυτές προβάλλουμε.

Τί θά προβάλλαμε δηλδή άλλο;;;

Την πρωτιά μας σε χωματερές ή σε εργατικά ατυχήματα;;;

Τόσο μυαλό έχουμε, δεν είμαστε μπίτ καταντίπ...

Καλό ΣαΚυ.

info press said...

Σας ζητάμε ταπεινά συγνώμη αλλά όλοι σας ξεχάσατε τον πρωταθλητισμό μας στο "Διαφθορείον" Η Ελλάς.

Anonymous said...

συγγνωμη αλλα το οτι ο αθλητισμος ειναι διαφθορειο ντοπας δεν ειναι μονοπωλιο μας. Και στο κατω οι κραυγες Χελακηδων και αλλων γραφικων δεν χαρακτηριζουν ολους τους Ελληνες.

Μεγαλοκοπέλα said...

Ασφαλώς και δεν είναι μονοπώλιο της Ελλάδας! Για ρίξτε όμως μια ματιά πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι άλλες δυτικές χώρες. Και εν συνεχεία δείτε πώς αντιμετωπίστηκαν (από δημοσιογράφους μέχρι πρόεδρο της Δημοκρατίας) οι δηλώσεις περί DNA της ξανθιάς Ελληνίδας των εμποδίων με χρόνο που υπό Κ.Σ. δεν θα έκανε ούτε με το περιβόητο μηχανάκι του Κεντέρη και πώς αντέδρασε το πλήθος στο Ολυμπιακό Στάδιο με την απουσία του τελευταίου.

Φυσικά και δεν εκφράζουν ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες. Θα ήταν αστείο να μιλούσε κανείς για ΟΛΟΥΣ τους Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους... Δεν μιλάμε όμως για τις εξαιρέσεις.

Anonymous said...

Δηλαδη τις δηλωσεις της Μαντελιν Ολμπραιτ περι indispensable nation πως να τις αντιμετωπισω οταν μαλιστα τις λεει πολιτικος? Η Φανη Χαλκια μιλησε οτι οι Ελληνες ειναι γεννημενοι νικητες δεν μιλησε για Ντι Εν Ει και στο κατω κατω μπορει να της συγχωρεθει μια δηλωση που εγινε (απο αθλητρια και οχι απο υπευθυνη εξωτερικης πολιτικης) και σε στιγμες χαρας. Δεν ειπε δα και κατι τραγικο.
Το πως αντεδρασε το σταδιο στον Γκριν ηταν απαραδεκτο. Να υπενθυμισω πως εκ των υστερων η Μαριον Τζοουνς επρεπε να γιουχαρεται. Με λιγα λογια σε ενα αθλητισμο ντοπας δεν περιμενουμε και τα καλυτερα ουτε απο τους αθλητες ουτε απο τους φιλαθλους.

Do it yourself said...

Έστειλα το παρακάτω e-mail στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με κοινοποίηση στον ΟΠΑΠ:

«Παρακαλώ να κάνετε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς τον ΟΠΑΠ για να σταματήσει το αντεργατικό (και από πολλές απόψεις χυδαίο) διαφημιστικό πρόγραμμά του, που ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ προτρέπει στην μη πληρωμή των υπερωριών του προσωπικού.»

Νομίζω ότι, αν συμφωνείτε, είναι σκόπιμο να στείλετε κι εσείς κάτι ανάλογο. Πιάνουν τόπο αυτά όταν είναι πολυάριθμα!
Τα e-mail τους είναι αντίστοιχα:
{info@inegsee.gr} και {info@opap.gr}

Διαμαρτυρηθείτε! Κάνει καλό!!!
Περισσότερα στο μπλογκ μου.

Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!