Wednesday, August 29, 2007

Μεταφραστικές ανωμαλίες

Ένα Lower κι εκείνο με το ζόρι. Αλλά δε βγήκαμε να ξεστομίζουμε και κοτρώνες. Λίγη συνεννόηση τα καλοκαίρια, ένα καφεδάκι, λίγο φαγάκι άντε και κανένα γαμησάκι... (by the way, το γιατί όλοι οι Έλληνες βάλθηκαν να βγάλουν τους ΒορειοευροΠΕΟΥΣ αδελφές έγκειται μάλλον στο μέγεθος του ΠΕΟΥΣ τους - πολύ μπάμια κυκλοφορεί στη ντόπια αγορά, ΠΟΛΥ ΜΠΑΜΙΑ!)

Βγήκε όμως το νούμερο που γράφει ποιήματα, ασχολείται με τους Συβαρίτες, ενδεχομένως θεωρεί τον εαυτό του "gourmet" και χάνει την αίσθηση του χώρου, του χρόνου, του ύψους, του μήκους και του πλάτους (τουλάχιστον) κάθε που βλέπει μικρόφωνο. (φωνή από τον εξώστη: μα ποιος είναι; η ΔΟΜΗ;)

"Τι θέλει να πει, λοιπόν, το ποιητή" που αντιγράφει με όχι και τόση άνεση η Ελευθεροτυπία;
(προσέξτε πώς παραλείπονται οι λέξεις που υποτίθεται πως εξηγούνται!)

Όλοι ξεσηκώνονται, δηλαδή, για μια μαλακία που ξεστόσμισε ένα (κοινώς παραδεκτό) νούμερο; Ελλάς, το μεγαλείον σου.

Κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας βρήκα πως το "ασύμμετρη απειλή" θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και "ανώμαλη επίθεση", αφού είναι μετάφραση από τα κακά αγγλικά - που έκλεψαν τα πάντα από την ελληνική γλώσσα-μητέρα πασών των γλωσσών (για γλείψιμο κυρίως) μπλα μπλα - του "irregular attack", και you know WHO said that in recent times.

Όμως, τo "irregular", ως γνωστόν, μεταφράζεται ως "ανώμαλο" όταν αναφέρεται στη γραμματική και τα ρήματα. Φαντάζεστε όμως να δεχόταν η Ελλάς "ανώμαλες επιθέσεις";

Αχ βρε Byron! Που να 'ξερες για ποιους πολέμησες - ATAKTA - και που κακόπεσε τ' ονοματάκι σου!

Tuesday, August 28, 2007

Αποκλειστικό!

Mετά τους σεισμούς στην Ηλεία και στην Αυλίδα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Σαμοθράκης. Ο νέος σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 της κλίμακας Ρίχτερ.



Η Ελλάς βάλλεται από υπο-γήινους με τα χαρακτηριστικά που βλέπετε στη διπλανή φωτογραφία:


Μαλλί λαδωμένο ή άπλυτο από βουτιά, δυσανάλογο σταυρό στο δεξί (απαραιτήτως) χέρι, καβάλα σε απροσδιόριστο ον. Απαραίτητο αξεσουάρ: (Λευκό) T-shirt (με γαλάζια γραμματοσειρά) THEOFANIA.


Ξεσηκώνονται για το ιδανικό τους - την επίσημη καθιέρωση του ορθόδοξου θεοκρατικού πολιτεύματος - παίρνοντας τις ευλογίες ανώτερων όντων του σκότους, με χρυσοποίκιλτα ενδύματα με ασορτί καπέλα.


Μέχρι να ικανοποιηθεί το αγνό κίνητρό τους, για μια χώρα γεμάτη εκκλησάκια - εκκλησίες - μοναστήρια - ακόμη μεγαλύτερες εκκλησίες και εκκλησίες-βίλες ή βίλες-εκκλησίες, απειλούν να καίνε τα δάση και να προκαλούν σεισμούς γκρεμίζοντας τα αστικά κτήρια προκειμένου να κτίσουν, ακόμη πιο ελεύθερα, εκκλησάκια με βίλες και βιλίτσες με εκκλησίες.

Επόμενο βήμα τους θα είναι η αντικατάσταση κάθε φανερού σχολείου με κρυφό, όπου θα διδάσκονται λαϊκοί μύθοι και πατροπαράδοτα παραμύθια.

Friday, August 24, 2007

Speak Low

Κάποιος μετανιωμένος αφελής που πίστεψε και ψήφισε τον Καραμανλή στις προηγούμενες εκλογές, μου εξομολογήθηκε πως αυτές τις μέρες κάθε που τον βλέπει να τάζει εκ νέου λαγούς με πετραχήλια σε νέο περιτύλιγμα, σκέφτεται αυτό το τραγούδι και του το αφιερώνει:



Για όσες και όσους δυσκολεύονται να το παρακολουθήσουν, παραθέτω τους στίχους του Ogden Nash. Η μουσική είναι του Kurt Weill.

Speak low when you speak, love
Our summer day withers away too soon, too soon
Speak low when you speak, love
Our moment is swift, like ships adrift, we're swept apart, too soon
Speak low, darling, speak low
Love is a spark, lost in the dark too soon, too soon
I feel wherever I go that tomorrow is near, tomorrow is here and always too soon
Time is so old and love so brief
Love is pure gold and time a thief
We're late, darling, we're late
The curtain descends, ev'rything ends too soon, too soon
I wait, darling, I wait
Will you speak low to me, speak love to me and soon

Monday, August 20, 2007

Φτου, φτου


Τώρα που η χώρα-ανέκδοτο κατάφερε να βρει ακόμη πιο γελοίο θέμα να ασχολείται (βλ. εκλογές), άφησε ΤΟ βιβλίο κατά μέρος.

Στην εποχή του Internet είναι τραγελαφικό οι λαφυραγωγοί φωστήρες, που διαδίδουν πως θα σώσουν τον καμμένο αυτό τόπο με τον σαχλό λαό, να επιμένουν σε ΕΝΑ και μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο (το εν-χοιρίδο θα τους άρμοζε καλύτερα).

Αλλά πώς αλλιώς θα διατηρούν τον λαό στο θαυμαστό επίπεδο σάχλας να πιστεύει πως το φυλαχτό του Καραμανλή είναι πιο θαυματουγό από τα τόσα του Χριστόδουλου; Αν αναζητούσαν το λόγο μπορεί να μην πίστευαν καν στα φυλαχτά.

Κι αυτό δεν το θέλει ούτε η Κανέλλη.

Monday, August 6, 2007

Ιστορία μου, αμαρτία μου, λάθος μου μεγάλο...


Ο λαός αυτής της χώρας είνα τόσο πολύξερος που δεν χρειάζεται σχολεία, εκτός κι αν είναι κρυφά.

Ο λαός αυτής της χώρας είναι τόσο καταρτισμένος στα ιστορικά θέματα που δεν χρειάζεται ούτε μουσεία. Γι' αυτό χλευάζει τους ξένους που τα επισκέπτονται χειμώνα - καλοκαίρι.

Είναι τόσο σοφός που δεν χρειάζεται καν βιβλία - και το αποδεικνύει με την σνομπ συμπεριφορά του προς τα βιβλιοπωλεία.


Πιστεύει αυτά που ακούει και δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί με περιττές αναγνώσεις.


Πιστεύει στα θαύματα και στην προφορική παράδοση.


Πιστεύει τω φίλω.


Πιστεύει και δεν ερευνά!


Ο καβγάς για το βιβλίο της Ιστορίας έγινε απλά για το πάπλωμα. Είναι η πρώτη φάση στην βαθιά απαίτηση της κατάργησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της μετατροπής τους σε άσυλα.