Tuesday, November 13, 2007

Δυο συνεντεύξεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε διάβασα δυο συνεντεύξεις - ενός Έλληνα λογοτέχνη και μιας Γαλλίδας τραγουδίστριας.

Ο πρώτος (Βαγγέλης Ραπτόπουλος, 48 ετών), μεταξύ άλλων, δήλωνε και τα εξής:

Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να πει μερικά καλά που υπάρχουν σ’ αυτή την κοινωνία. Ενα από αυτά είναι η οικογένεια, με την έννοια ότι παρ’ όλο που η τηλεόραση προβάλλει διαρκώς τα πρότυπα του lifestyle και του ατομικισμού, στην Ελλάδα η οικογένεια εξακολουθεί να επιβιώνει. Ο Ελληνας δεν ενδιαφέρεται τόσο για την καριέρα του, για την επιτυχία, παρ’ όλο που τα πρότυπα αυτά προελαύνουν και επελαύνουν. Εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την οικογένειά του ή για τους μικρούς πυρήνες που λειτουργούν ως οικογένεια – στη δουλειά, στις παρέες... Εδώ οι άνθρωποι εκτιμούν περισσότερο τη ζωή.

Η δεύτερη (Juliette Greco, 80 ετών), τόνιζε τα παρακάτω:

Είμαι ικανή να τριγυρνώ σαν τσιγγάνα. Σαν τους ανθρώπους που πουλάνε καλάθια. Έχω ένα τροχόσπιτο στο μυαλό μου. Οι χωρισμοί δεν μου είναι δύσκολοι. Φεύγω, αλλάζω δίχως πρόβλημα σπίτια, τόπους, δίχως να λυπάμαι. Είμαι ακόμη μποέμ. Δεν με βλέπω ως Γαλλίδα.
Μου αρέσει το γαλλικό κρασί και η κουζίνα. Τώρα τελευταία μεγειρεύω κιόλας. Αλλά οι Γάλλοι είναι μερικές φορές υπερόπτες. Θεωρούν πως είναι το κέντρο του κόσμου. Αυτό με δυσαρεστεί. Δεν είμαστε στον 18ο αιώνα! Η γλώσσα της διπλωματίας είναι τώρα τα αγγλικά, όχι τα γαλλικά. Η Γαλλία είναι μια πανέμορφη γηραιά κυρία. Κομψή, καλλιεργημένη, έξυπνη. Αλλά προχωράει με μπαστούνι. Το μπαστούνι μπορεί να είναι ασημένιο, αλλά το βάδισμα είναι αργό.


Τα συμπεράσματα δικά σας.

5 comments:

Aris Grandman said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Το θέμα δεν είναι η ύπαρξη της οικογένειας φυσικά αλλά οι σκοποί της και η λειτουργία της.

Ο Ραπτόπουλος εκφράζει φυσικά την κλασική αντίληψη για την πάντα καταπληκτική «αγία ελληνική οικογένεια». Δεν θα μπορούσε να παραδεχτεί ποτέ ότι αυτή η οικογένεια είναι που δημιουργεί ανθρώπους που θέλουν τα πάντα χωρίς να κοπιάσουν ιδιαίτερα και μάλιστα χωρίς αναστολές να χρησιμοποιήσουν πλάγια μέσα για να προωθηθούν. Ανθρώπους που από τα γεννοφάσκια τους μαθαίνουν στο βόλεμα και θα έλεγα και στη δουλοπρέπεια (Από το «βαφτίζεται ο/η δούλος/η του Θεού» στις Εκκλησίες ενώ κανείς είναι ακόμη νήπιο, μέχρι το προσκύνημα σε βουλευτές, κομματάρχες και κάθε είδους μικροεξουσιαστή για σχεδόν το οτιδήποτε).

Από την άλλη βέβαια δεν θα επέλγα για μένα να ζω σαν τσιγγάνος όπως λέει η γαλλίδα τραγουδίστρια. Σε αυτό επίσης δεν βλέπω στόχο.
Η επιτυχία στη ζωή είναι συνδυασμός πιστεύω ευελιξίας και βάσης. Ο άνθρωπος έκανε πολιτισμό όταν έπαψε να είναι νομάδας και να ακολουθεί τις απαιτήσεις των ζωντανών που είχε.

Ατρεύς said...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...

Μεγαλοκοπέλα said...

Τι κρίμα που ο grandman έσβησε το πολύ ενδιαφέρον σχόλιό του!

Συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνει ο Πάρης Μπρούζος στα λεγόμενα του Β.Ρ. για την οικογένεια.
Αν αντικαταστήσει κανείς τις λέξεις Έλληνας/Ελλάδα με τις Μαφία/Μαφιόζος, πάλι το ίδιο αποτέλεσμα έχει.
Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι μια γυναίκα 80 ετών έχει δει και παραδεχτεί τα αρνητικά της χώρας της, και έχει την άνεση να τα εκφέρει δίχως να αναγκαστεί να απολογηθεί.
Αν στην Ελλάδα ακόμη και οι νέοι... διανοούμενοι προσπαθούν και επιμένουν από τα σκατά να βγάλουν τριαντάφυλλα, σωθήκαμε.

guerrero7,62 said...

Oτι πιο εμετικο και μικροαστικο η οικογενεια ως εννοια και θεσμος,αν και μεγαλωσα σε καλη και νορμαλ και αγαπημενη οικογενεια,παντα αισθανομουν ξενο σωμα,ισως γιατι ηξερα πως παντα ημουν ενα σκαλι ανωτερος απο γονεις αδερφια,σιχαινομουν οικογενειακες συναξεις και διακοπες,ευτυχως επειδη δεν ειμαι μελος μικροαστικης μπατιροοικογενειας στα 16 μου ανεξαρτητοποιηθηκα.Αν θελετε μωρα μου να αλλαξει η ελλαδα διαλυστε τις οικογενειες..αυτες καταστρεφουν τους νεους ελληνες..
Οσο για τη γαλλιδα,γραμμενη την εχω οπως και τη χωρα της...δεν παμε καλα με φαινεται,χωρις εθνικισμους και σωβισνισμους πολεμος δεν γινεται και χωρις πολεμους κινδυνευουμε να γινουμε λοβοτομημενοι,ασε τον υπερπληθυσμο της γης..
Σωστε το περιβαλλον,καντε εθνοκαθαρσεις...